Skip to main content
Τραυλισμός

Τραυλισμός: πότε πρέπει να επέμβουμε

Ο τραυλισμός είναι μια διαταραχή της ροής και του ρυθμού της ομιλίας. Στα μικρά παιδιά είναι πηγή δυσάρεστων συνεπειών στον ψυχισμό και συχνά προκαλεί τον εκνευρισμό των ανθρώπων γύρω τους.

Σύμφωνα με επίσημες έρευνες, ο τραυλισμός επηρεάζει όλες τις ηλικίες με ιδιαίτερη προτίμηση την παιδική ηλικία (2-7 ετών).

Στην ηλικία των 2-3 ετών χρόνων το παιδί αρχίζει να οργανώνει το λόγο του και είναι πιθανό οι γονείς να παρατηρήσουν ένα κόμπιασμα σε κάποιες λέξεις ή επανάληψη ορισμένων συλλαβών ή λέξεων. Αυτές οι δυσκολίες ανήκουν στα πλαίσια της φυσιολογικής εξέλιξης της ομιλίας και συνήθως εξαφανίζονται μετά από μέρες ή λίγες εβδομάδες.

Σε μερικά παιδιά οι δυσκολίες αυτές συνεχίζονται και μάλιστα σε εντονότερο βαθμό. Τότε μιλάμε για τραυλισμό και αναφερόμαστε στο 1% του πληθυσμού, με τα αγόρια να υπερτερούν σε σχέση με τα κορίτσια. Είναι σημαντικό οι γονείς να μπορούν να καταλάβουν πότε ο τραυλισμός επιμένει γιατί όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα υπάρξουν για το παιδί.

Τα κυριότερα συμπτώματα του τραυλισμού είναι:

  • Επαναλήψεις φθόγγων
  • Επαναλήψεις συλλαβών ή λέξεων
  • Δυσρυθμία
  • Παύση
  • Ατελείς φράσεις
  • Εμβολές φθόγγων ή συλλαβων
  • Αφύσικη αυξομείωση της έντασης και του τόνου της φωνής.

Μέχρι σήμερα οι ειδικοί που ασχολούνταν με τον τραυλισμό, τον θεωρούσαν ως μια διαταραχή του λόγου και της ομιλίας και παρέπεμπαν αποκλειστικά σε λογοθεραπευτή. Ωστόσο, στις μέρες μας ο τραυλισμός διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες διαταραχές λόγου επειδή παρουσιάζει περισσότερες ομοιότητες με μια άλλη ομάδα, αυτή των αγχώδων διαταραχών.

Η θεωρία αυτή εξηγεί και την τάση των παιδιών να τραυλίζουν περισσότερο στις περιπτώσεις εκείνες που αγχώνονται – πχ. όταν απευθύνονται σε αγνώστους ή πολλά άτομα, όταν είναι εκνευρισμένα, κουρασμένα ή ανήσυχα και γενικά όταν βρίσκονται σε συνθήκες επικοινωνιακής πίεσης.

Οι αιτίες που προκαλούν τον τραυλισμό είναι ποικίλες:

  • Έχει βρεθεί ότι η κληρονομικότητα ευθύνεται για ορισμένες περιπτώσεις τραυλισμού.
  • Μια άλλη αιτία είναι η επιθυμία του παιδιού να μιλήσει με μια ταυτόχρονη επιθυμία να μείνει σιωπηλό, λόγω συστολής.
  • Ένας σημαντικός αριθμός επιστημόνων αποδίδει τον τραυλισμό στο αίσθημα κατωτερότητας που βιώνουν τα παιδιά, λόγω μιας συνεχούς επίκρισης της συμπεριφοράς τους.
  • Τέλος, έχει αναφερθεί ότι ο τραυλισμός είναι μια μορφή άμυνας απέναντι σε άτομα πιο δυναμικά ή συνθήκες που κάνουν το παιδί να νιώθει ανασφαλές.

Όποια και να είναι η αιτία του τραυλισμού, η παρέμβαση που συστήνεται είναι μεικτή και έχει τρεις στόχους:

  1. Την εκμάθηση τεχνικών στο παιδί για την μείωση του τραυλισμού από λογοθεραπευτή.
  2. Την παρακολούθηση του παιδιού από παιδοψυχολόγο για την αντιμετώπιση της αγχώδους συμπεριφοράς και της χαμηλής αυτό – εικόνας.
  3. Την καθοδήγηση της συμπεριφοράς των γονέων μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον από παιδοψυχολόγο.

Η θεραπεία του τραυλισμού σε κάθε περίπτωση είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετά (έως και χρόνια), για αυτό το λόγο, αν οι γονείς διαπιστώσουν μια τέτοια δυσκολία, να απευθυνθούν σε κάποιο ειδικό, όσο γίνεται πιο νωρίς.


Παιδαγωγικό Κέντρο